מהו טכנולוג מזון?
כל תעשיית
המזון נחשבת לתעשייה מאתגרת במיוחד. מאחר ולמזון ולשתייה יש תפקיד מרכזי ביותר
בחייו של אדם, תעשייה זו תהייה כפופה לרגולציות רבות בהן יש תקנות ברורות של משרד
הבריאות שאחראית על בריאותם של כלל האוכלוסייה. כל רישיון למפעל מזון יתקבל
באמצעות שירות מזון מטעם משרד הבריאות, כשהמטרה היא פיקוח על כלל הייצור של
המפעלים בארץ שעוסקים במזון. כדי להבטיח
בריאות לכלל האוכלוסייה, 'טכנולוג מזון' יהיה מעורב בכל תהליך של ייצור ושיווק
מזון, החל מתכנונו המוקדם של המוצר דרך אופן ייצורו ועד לאריזתו או אחסונו.
מה תפקידו של טכנולוג המזון?
טכנולוג
המזון יידרש ללמוד מגוון של תחומים שיש להם זיקה לתעשיית המזון, כגון כימיה,
ביולוגיה, ביוכימיה, גנטיקה ומיקרוביולוגיה. נושאים אלה יבואו לידי ביטוי בכל תחום
המזון וישפיעו על כל הייצור ועל כל סוג של מוצר שיוצא מהמפעל, עד שהוא מגיע לאדם
עצמו. תהליכים רבים של ייצור מזון ישפיעו על הטעם של התוצר, על המאפיינים
התזונתיים שלו ועל תוקפו. עסקים שעוסקים בתחום המזון צריכים להעסיק טכנולוג מזון למטרות
בקרה שוטפת של העסק, לדוגמא, כל מפעל שמייצר סלטים או מעדני חלב זקוק לטכנולוג
מזון.
ייצור
המזון באופן תעשייתי הוא תחום שדורש ניסיון וידע נרחב, הן בתקנות וברגולציות והן בכל
המאפיינים של הייצור, צורת האריזה, התנאים בהם המזון נשמר וכל טכנולוג מזון יהיה שותף
לתהליך זה. הוא גם זה שידע למצוא את החומר גלם האידיאלי למוצר ואת האריזה המתאימה
ואף יתכנן את כל הליך ההובלה של המוצר מהמפעל ועד הגעתו למדפים.
שיפור ערכי תזונה
בנוסף
לכל אלה, טכנולוג המזון ידע גם לשפר את כל הערכים התזונתיים של מוצרי המזון החדשים
או הישנים ויוציא אותם לשוק כשהם ממותגים, על מנת לזכות במסע פרסום מוצלח. הוא
יכול להוסיף למוצר כל אלמנט שמסוגל לשנות את הערך התזונתי של המוצר, להחליף חומרי
גלם שקיימים בתוך המוצר שלא נחשבים לאיכותיים, לחומרי גלם חלופיים שהם הרבה יותר
מזינים ובריאים. טכנולוג מזון יציע את שירותיו לכל עסק שעיסוקו העיקרי הינו בתחום
המזון ולכן הוא זקוק לטכנולוג מזון למטרות בדיקות חודשיות באמצעות דוגמית מזון. בין
יתר המקומות יימצאו בתי מפעל למזון, מחסנים שייעודם קירור ואריזה, מחלבה, מסעדה,
בתי מלון וכל מי שמייבא או משווק מוצרי מזון.
תחומי האחריות של טכנולוג המזון
לכל
עסק בתחום המזון ישנם צרכים שונים, אולם את רובם ניתן להכניס לתוך קטגוריה די זהה
בתחום אחריותו של טכנולוג המזון - תכנון ויישום של הליכי בטיחות המזון ושימור שלהם. משמע שמשימתו של
טכנולוג המזון היא ליצור רשת ביטחון לכל מוצר שמיועד לאכילה שיהיה נקי, שלא יכיל
זיהומים ולא יהיה חשוף חלילה לחיידקים ובקטריות. עוד תחומים שהם תחת אחריותו של
טכנולוג המזון הינן: הבנה מעמיק בכל תהליך ביוטכנולוגי של תעשיית המזון, בקרה על
איכות התהליך בכל תעשיית המזון, תכנון אריזה מתאימה לכל מוצר בעיקר מההיבט של
שמירה על הטריות ועוד.
איך נבחר טכנאי מזון?
כיום
כל עסק חדש שמעוניין להקים קו מזון של מוצרים או לחילופין לשדרג את המוצרים הקיימים,
ליישם שיטת ייצור יעילה וחסכונית ולדאוג לפיקוח על בית העסק שלו – יצטרך להיעזר בשירותים
המהימנים ומקצועיים של טכנולוג מזון. כדי
לעשות את הבחירה הנבונה, חשוב יהיה לוודא שאותו בעל מקצוע יש לו ידע וניסיון רב
וכבר יישם זאת, לא אחת, במפעלים ובתי עסק שעוסקים במזון.
תגובות
הוסף רשומת תגובה